Enzymet Katalase - Rapport
Hensikt
Hensikten
med forsøket er å studere virkninger av enzymet katalase og hvordan
temperaturen og pH-verdien virker inn på enzymaktiviteten.
Teori
Katalase
er et enzym som katalyserer reaksjonen der hydrogenperoksid omdannes til
oksygengass og vann. Det var et av de første enzymer som ble beskrevet. Det
fins i celler fra de fleste vevstyper hos både planter og dyr, men også i
kroppsvæsker som spytt og blod hos menneske. Katalase har ett av de høyest
kjente turnovertall blant alle enzymer; ett katalasemolekyl kan omdanne
millioner av hydrogenperoksidmolekyler per sekund. Det er viktig å få spaltet
ned hydrogenperoksidet fordi det er svært giftig.
Reaksjonen
som katalyseres av katalase kan skrives: 2H2O2 → 2H2O
+ O2
Enzymer
er katalysatorer som får reaksjoner til å gå raskere, og enzymet blir ikke
brukt opp i prosessen. Alle enzymer har spesialisert seg på ett område, altså
en type reaksjon. Dette er livsviktig for alle kjemiske reaksjoner på Jorda, og
livet her. Det skjer alltid kjemiske reaksjoner overalt, spesielt i vår egen
kropp. Reaksjonene kan gå opptil flere millioner ganger raskere dersom enzymer
er på plass. Aktiveringsenergien settes ned slik at det skal lite til før
reaksjonene skjer, og behovet for energi kan bli senket med opptil 90%.
Det
er flere forskjellige faktorer som påvirker enzymer og deres aktivitet.
Reaksjonsfarten øker proporsjonalt med mengden substrat og enzymer helt til
alle de aktive setene på alle enzymmolekylene er fylt opp. Et enzym kan bli
hemmet ved at reversible og irreversible inhibitorer påvirker enzymet.
Irreversible inhibitorer ødelegger det aktive setet slik at enzymet ikke lenger
kan bli brukt, mens reversible inhibitorer kan bli fjernet slik at enzymet får
tilbake sin gamle struktur og funksjon. Reversible inhibitorer deles opp i to
grupper; konkurrerende og ikke-konkurrerende inhibitorer. Konkurrerende
inhibitorer ligger i det aktive setet og kan bli utkonkurrert av substratet
slik at enzymet fungerer, mens ikke-konkurrerende inhibitorer ligger i det
allosteriske setet og endrer formen på enzymet slik at substratet ikke kan
feste seg i de aktive setene.
Alle
enzymer fungerer best ved en bestemt temperatur og i et bestemt pH område.
Dersom det er kaldere, kan enzymets aktivitet bli hemmet og enzymet fungerer
dårligere. Dersom enzymet blir utsatt for høy varme, lav pH eller høy pH, kan
det bli denaturert og enzymet ødelegges. Denatureringen er irreversibelt og proteinmolekylet
endrer struktur og vil ikke fungere lengre.
Utstyr
- Forskjellige ubehandlede preparater, med biter av rått eple, rå potet, rått kjøtt, rå pære og rå gulrot
- Petriskåler
- 3% H2O2, hydrogenperoksid
- Pipette
- Kniv
- HCl
- NaOH
Metode
Vi
skar opp preparatene i flate biter for å få stor overflate og la de i samlet i
petriskålene. Vi hadde en petriskål for hver behandling: Ubehandlet, høy pH,
lav pH, kokt, i fryser og i kjøleskap. Vi hadde en prøve vi ikke gjorde noe med,
vi hadde en prøve i kjøleskap, en i fryseren, en som ble kokt i et varmebad, en
som ble tilsatt HCl for å gjøre den sur og en som ble tilsatt NaOH for å gjøre
den basisk.
Etter
å ha behandlet de forskjellige preparatene, testet vi om de reagerte med hydrogenperoksid
eller ikke. Vi dryppet noen dråper hydrogenperoksid på prøvene og observerte om
det ble spaltet av oksygengass.
Resultater og
Observasjoner
Tabellen
nedenfor viser hvilke av dem som reagerte med katalase, som man kunne se ved at
det boblet oksygengass.
Preparat
|
Rom (rom-temperatur)
|
Rom (høy pH)
13-14 pH |
Rom (lav pH)
1-2 pH |
Kjøleskap
|
Fryser
|
Kokt
|
Gulrot
|
Ja
|
Nei
|
Nei
|
Ja
|
Ja
|
Nei
|
Potet
|
Ja
|
Nei
|
Nei
|
Ja
|
Ja
|
Nei
|
Kjøtt
|
Ja
|
Nei
|
Nei
|
Ja
|
Ja
|
Nei
|
Eple
|
Nei
|
Nei
|
Nei
|
Nei
|
Nei
|
Nei
|
Pære
|
Ja
|
Nei
|
Nei
|
Ja
|
Ja (veldig lite)
|
Nei
|
Ingen av de vi kokte eller tilsatte høy/lav pH reagerte med katalase. Dette bekrefter det at enzymer fungerer med en bestemt temperatur og pH-verdi. PH-verdien er et mål for mengden av H3O+-ioner i løsningen. De ladde H3O+-ionene påvirker de bindingene som avgjør hvordan polypeptidkjeden i enzymet er kveilet. Enzymets aktivitet varierer med pH-verdien. Det vi ser har skjedd, er at enzymet har blitt ødelagt (denaturert) på grunn av høy pH, lav pH og høy temperatur. Enzymet fungerer ikke lenger og vil ikke ha muligheten til å spalte ned det giftige hydrogenperoksidet.
Konklusjon
I
dette forsøket har jeg lært at enzymer er helt avgjørende for livet på jorda.
Inne i alle levende organismer skjer det en mengde forskjellige kjemiske
reaksjoner. Med enzymer til stede går reaksjonene opptil flere millioner ganger
raskere.
Jeg
har lært at enzymer fungerer best ved en bestemt temperatur, den optimale
temperaturen. Ved temperaturer som er lavere, vil reaksjonen gå langsommere.
Ved en høy temperatur blir enzymet denaturert.
Enzymet
ble mye mindre produktivt ved høy og lav temperatur. Dette kunne man se
spesielt godt på den frosne pærebiten. Enzymet ble denaturert i de bitene vi
kokte, og fikk heller ikke hydrogenperoksidet til å reagere med katalase. Det
så ikke ut som om enzymet sluttet å fungere når vi frøys det ned, det bare ble
lammet. Når det fikk sin normale temperatur tilbake fungerte det helt fint
igjen, nesten.
Vi
fikk heller ikke hydrogenperoksidet til å reagere med katalase ved høy pH.
Antageligvis pH-en for katalase rundt 5,5 – 7 det område der det fungerer best,
altså det vi har i kroppen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar